Nuh Çimento, orta vadede 600 milyon liralık yatırım planlıyor

Nuh Çimento Grubu CEO’su Kamil Gökhan Bozkurt Dünya Gazetesi Röportajı
21 Ağustos 2017
Çevreye duyduğumuz saygı artık denizlere ulaştı!
20 Ekim 2017

Nuh Çimento Grubu, 2016 yılında 54 ülkeye yaklaşık 1 milyon ton klinker ve çimeto ihracatı yaptı. 2016 yılında ABD’ye yapılan ihracat, 2015’e göre yüzde 700 artırdı.

KOCAELİ – Çimento, hazır beton, kireç, gaz beton ve alüminyum pasta üreten Nuh Çimento Grubu, orta vadede 600 milyon liralık yatırım yapmaya hazırlanıyor. Orta vadede gerçekleştirmeyi planladıkları yatırımla üretimi artıracaklarını söyleyen Nuh Çimento Grubu CEO’su Kamil Gökhan Bozkurt, aynı şekilde hem enerjilerini hem de geri dönüşümlerini değerlendirip bunları da üretime dahil edeceklerini vurguladı. İlerleyen yıllarda dördüncü çimento değirmeniyle entegre şekilde çalışabilecek presvals projesini faaliyete geçirecekleri bilgisini de veren Bozkurt, “Projenin tamamlanmasıyla söz konusu değirmenin kapasitesini yüzde 85 artırıp, enerji tüketiminde yüzde 40 tasarruf sağlayacağız. Bu proje sonucunda oluşacak 1 milyon 100 ton/yıl öğütme kapasite artışıyla Nuh Çimento, ürettiği klinkerin tamamını çimentoya çevirebilecek” dedi.

Nuh Çimento olarak birinci fırın modernizasyon projesiyle daha stabil ve yüksek kalitede klinker/çimento üretmek istediklerini söyleyen Kamil Gökhan Bozkurt, proje tamamlandığında oluşacak verimlilikle yüzde 14 kapasite artışı sağlacaklarını bildirdi. Aynı şekilde enerji tüketiminde ise 50 kcal/kg tasarruf öngördüklerini belirten Bozkurt, kurmayı planladıkları 28 bin ton ve dört gözlü çimento silosunun artan öğütme kapasitesini depolayacağını açıkladı. Projenin entegre bir parçası olarak dört adet yükleme hattıyla sevkiyat hızını da artıracaklarını aktaran Bozkurt, şu anda çimento sevkiyatlarının hedeflerine uygun şekilde gerçekleştiğini kaydetti.

2016 yılında stratejik büyüme hedefleri dahilinde planladıkları yatırımlara devam ettiklerini söyleyen Bozkurt, bu dönemde tamamlanan projelerin üretim ve rekabet güçlerine sunduğu katkının yanı sıra atık yakma kabiliyetleri ile enerji verimliliklerine de destek sağladığını vurguladı. 2016 yılında yaklaşık 61 milyon TL yatırım yaptıkları bilgisini veren Bozkurt, söz konusu yatırım kapsamında üçüncü fırın kalsinatör modernizasyonu ile ikinci fırın değirmeni seperatör modifikasyon projelerini tamamladıklarını aktardı.

Alüminyum pastayı yerli olarak üretmeye başladı

Nuh Çimento olarak 1966’dan bu yana üretim yaptıklarını hatırlatan Kamil Gökhan Bozkurt, grubun diğer şirketlerinden olan Nuh Yapı Ürünleri’nin ise 1998’den bu yana kireç ve gaz beton ürettiğini, TÜBİTAK destekli yeni ürünü olan alüminyum pasta üretimine de başladığını açıkladı. Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteren Nuh Beton’un ise 14 beton santrali ve 229 mikseriyle hizmet vermeye devam ederek, Türkiye’nin İlk 500 Büyük Firması listesinde yer aldığını söyleyen Bozkurt, bünyelerinde bulunan Nuh Yapı’da gaz beton, kireç ve alüminyum pasta üretimi yaptıklarını aktardı. Alüminyum pastanın gaz betonun önemli bir maddesi olduğunu belirten Bozkurt, yurtdışından ithal edilen alüminyum pastayı yerli olarak üretmeye başladıklarını bildirdi. Üretimi beş kişilik TÜBİTAK destekli Ar-Ge projesiyle yaptıklarını aktaran Bozkurt, “Yine atık ısıdan elde edilen TÜBİTAK destekli alçı projemiz var. Sektör, genel olarak her ne kadar Ar-Ge’ye çok yatkın değilse de biz bu konuda ürünler geliştirip, başarılı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

2016’da 1 milyon ton klinker ve çimento ihracatı yaptı

2016 yılında yaptıkları ihracat çalışmalarına değinen Kamil Gökhan Bozkurt, 51 bin metrekarelik liman tesislerinde, 1 milyon ton klinker ve çimento ihracatı yaptıklarını bildirdi. Söz konusu ihracattan toplam 34 milyon dolar gelir elde ettiklerini aktaran Bozkurt, Nuh Çimento Grubu olarak 2016 yılında 172.5 milyon TL kâr ve 923 milyon TL ciro elde ettiklerini açıkladı. Şu anda 54 ülkeye ihracat yaptıkları bilgisini veren Bozkurt, “ABD pazarına uygun çimento ürettik. Hedef pazarımız ABD’ye 2016 yılında yaptığımız ihracat miktarını 2015’e gçre yaklaşık yüzde 700 oranında artırdık. Türkiye’nin ABD’ye yaptığı toplam çimento ve klinker ihracatında 2015’te yüzde 13 olan payımız, 2016 yılında yüzde 32’ye yükseldi. Türkiye’nin toplam çimento ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu gerçekleştiren Nuh Çimento’nun yurtdışı büyüme stratejileri arasında, Amerika ve Avrupa bölgesindeki olası satın almalar da yer alıyor” diye konuştu.

Grup olarak çalışanlarına büyük önem verdiklerini belirten Kamil Gökhan Bozkurt, sektörde görserdileri başırıda çalışmalarının da rol oynadığını vurguladı. 2013’te yeni yönetim kurulunun göreve gelmesiyle 2012’de 109 Milyon TL olan ebıtda (faiz amortisman ve vergi öncesi kâr) rakamını yüzde 43’lük artışla 156 milyon TL’ye çıkardıklarına dikkat çeken Bozkurt, ebıtda değerlerinin 2016’da da yükselen grafiğini devam ettirerek, 264 milyon TL’ye ulaştığı bilgisini verdi.

17 milyon TL yatırımla İzmit’te üç yeni okul kuruyor

Grup olarak sosyal sorumluluk projelerine yönelik çalışmalarının da aralıksız sürüdüğünü dile getiren Kamil Gökhan Bozkurt, 50 yıl önce alınan kararlarla şirketin net kârından belirli bir yüzdeyi vakıf projelerine ayrıldıklarını açıkladı. Nuh Çimento Eğitim ve Sağlık Vakfı aracılığıyla 700 ila 750 öğrenciye her yıl burs verdikleri bilgisini veren Bozkurt, 2016 yılında İzmit’te 17 milyon TL tutarında yatırımla temelini attıkları üç adet okul projelerinin bulunduğunu, bunlarla birlikte toplam okul sayılarının 12’ye çıkacağını söyledi. Bozkurt, söz konusu okul yatırımlarının yanı sıra Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hereke Kampüsü’ne 5 milyon TL’lik katkının yanında hazır beton ve gaz beton ihtiyacını da karşılayacaklarını bildirdi. Öte yandan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen İzmit Körfezi Balıklandırma projesinin tek sponsoru olacaklarını anlatan Bozkurt, sağlık alanında da vakıfları aracılığıyla ağız ve diş sağlığı merkezi, yanık ünitesi ve diyaliz merkezi gibi yeni teknolojilerle donatılan birimler kurduklarını açıkladı.

Nuh Çimento Grubu olarak üretim faaliyetlerini İngiliz BSI denetim kuruluşunun onayladığı entegre yönetim sistemi kapsamında yaptıklarını anlatan Kamil Gökhan Bozkurt, gerek atık yakma oranlarını artırmaya, gerekse üretim sırasında oluşan karbon salımını azaltmaya yönelik sistematik çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Sürdürülebilirlik ve enerji geri kazanımı çalışmaları kapsamında 2016 yılında 648 bin 666 ton atığı değerlendirerek, ekonomiye kazandırdıkları bilgisini veren Bozkurt, şunları söyledi:

“2016 yılında 577 bin 569 ton alternatif hammadde, 71 bin 97 ton alternatif yakıt kullanarak ithal yakıt kullanımında tasarruf sağladık. Ayrıca önüllü karbon piyasasındaki proje çalışmaları sonucunda iki tesisi sertifikalandırdık. Yaptığımız enerji geri kazanımları sonucunda CO2 azaltım sertifikasını aldık. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler denklik seviyesinde 81 bin ton CO2 azaltımı yaparak ısınmayla mücadeleye katkılar sağladık. Öte yandan elektrik ihtiyacının beşte birini ini karşılayan atık ısıdan elektrik üretim tesisimizle Türkiye çimento sektöründeki konumumuzu koruduk.”